Tumi - offermes uit de Peruaanse Chimu cultuur (zilver)
De Tumi laat de afbeelding van koning Naymlap zien, een mythologische figuur die vereerd werd als beschermheer van gezondheid en geneeskunde. Ook was de Tumi een offermes. De Inca’s verenigden deze twee symbolen in hun legendarische Tumi-hangers en oorbellen. Zowel het schenken als het dragen van een Tumi bracht geluk, gezondheid en onsterfelijkheid.
Vanuit het vroegere kerngebied van de Mochica-cultuur lijfden de Chimu geleidelijk 1000 km kustgebied bij hun rijk in. Vanuit Chan Cha, hun rijkelijk van water voorziene, in de woestijn gelegen hoofdstad, regeerden de Chimu-heersers over een strak geslaagde samenleving, waarin alle getalenteerde ambachtslui in zeer hoog aanzien stonden.
Het Chimu-rijk stoelde op complexe irrigatie en verrijkte zich door veroveringen van naburige culturen zoals die van de Chancay, de Ica-Chinca en de Sican.Een voorbeeld van de Sican kunst is het ceremoniële mes. Op het hoogtepunt van hun cultuur versierden de Chimu hun kledij en gebruiksvoorwerpen met fijn bewerkt goud, weefden ze textiel van onovertroffen schoonheid en streden ze om de macht met de Inca's in de hooglanden.
Fijne golfachtige motieven sieren de randen van de gouden Tumi, een ceremonieel mes dat werd vervaardigd door een Chimu kunstenaar die werkte zonder stalen graveerstiften.
Het offermes is binnen veel culturen belangrijk. Deze tumi is een mes van de Chimu cultuur die aan de kust van Peru bestond voordat het Inca rijk ontstond. Het handvat draagt de beeltenis van Naylamp, de stichter van het Chimu-rijk. De vleugels naast zijn schouders duiden op zijn onsterfelijkheid. In het latere Inca rijk werd de vorm van de tumi overgenomen. Het Tumi-symbool bevat krachten die volgens de legende worden overgebracht op de drager.